Simptomele infarctului pot fi ameliorate cu plasturii printati 3D

Infarctul este o afectiune pe care nu prea avem cum sa o prevenim odata ce s-a declansat procesul ce o produce. Din cauza infarctului mor anual sute de oameni, inima pacientilor care au suferit un episod cardiac sever este distrusa aproape in totalitate, nu mai functioneaza corect sau deloc. Tesutul cardiac are de suferit dupa un infarct sau mai multe, de obicei se poate interveni chirurgical sau cu pastile, sansele de recuperare fiind in general rezervate. Pe viitor insa toti pacientii care au facut un infarct si au nevoie de refacerea rapida a acestor testuri vor putea sa beneficieze de pe urma plasturilor printati 3D care se vor integra la nivelul muschiului cardiac.

Pe plasturii printati 3D au fost puse celule stem. Proteinele din tesutul cardiac sunt scanate si apoi printate cu ajutorul imprimantele 3D cu laser. Structura tesuturilor a fost deja copiata cu fidelitate crescuta, in detalii de pana la un micron, pulsatiile fiind sincron cu inima. Toate testele deja facute au fost posibile doar pe soareci de laborator, dar pe viitor se va trece si la inimi mai mari, precum cele umane. Dupa o luna de tratamente cu plasturii printati 3D inima rozatoarelor si-a imbunatatit capacitatea functionala. Cand si-a facut efectul dorit pansamentul a fost absorbit la nivelul inimii, nu a fost nevoie de interventii chirurgicale suplimentare. Plasturii printati sunt doar primul pas catre un tratament mult mai aplicat la nivel cardiac, fara prea multe proceduri chirurgicale si riscuri asumate. Prin folosirea plasturilor pacientul poate sa aiba un tratament mult mai usor de suportat, inlocuirea lor la final nu este necesara pentru ca, asa cum am vazut, se absorb la nivelul tesuturilor cardiace.

Imprimantele 3D sunt deja folosite de ceva ani in medicina, se poate printa aproape orice, inclusiv organe care functioneaza si diverse tipuri de proteze. Materialele utilizate si succesul interventiilor cu rezultatele printarilor 3D i-au incurajat pe cei care se ocupa de dezvoltarea lor sa le perfectioneze si sa le aduca pana intr-un stadiu in care ar putea asigura chiar si clonarea unor anumite parti active ale corpului uman sau chiar a intregului organism, printat in totalitate 3D cu o acuratete impresionanta. Alte aplicatii ale imprimantelor 3D in medicina urmeaza sa fie descoperite, cu fiecare pas facut medicina moderna avanseaza catre un teren destul de instabil. Fiecare test trebuie sa fie insotit de masuri de precautie si de rezultate foarte bine gandite si analizate pana sa se puna in aplicatie orice fel de interventie pe baza produselor acestor imprimari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *