Moduri bizare in care stramosii nostri isi explicau anumite boli

Defectele congenitale cauzate de impresiile maternale. Orice frica, dorinta, emotii puternice pe care o femei le experiementeaza in timpul sarcinii poate avea efecte nebanuite asupra infatisarii micutului. Teoria aceasta era foarte populara in secolul 18 si adesea utilizata pentru a explica orice defect congenital. Daca un copil se nastea surd cauza probabila era un soc auditiv suferit de mama in timpul sarcinii. Asa ca femeile gravide ascultau doar muzica relaxanta, fara sunete puternice, trebuiau sa mearga la concerte si in galerii de arta ca micutul sa fie cultivat si sanatos.

De fapt teoria e foarte veche si nu e din secolul 18. In Grecia Antica, medicul grec Galen credea ca daca o femeie gravida privea o imagine a cuiva copilul putea sa semene bine cu individul respectiv. Asa ca privitul de statui perfecte putea duce la nasterea unui copil chipes. Starea de sanatate psihica a mamei putea produce accidente vasculare fatului si putea influenta pozitia si forma. Daca o femei manca multe capsuni in timpul sarcinii, putea sa aiba un copil cu o capsuna pe piele. Teoria s-a raspandit si in Evul Mediu si in Renastere, a ajuns in secolul 18, cand a fost verificata de catre medicul si anatomistul William Hunter, insa teoria a mers si mai departe, in secolul 19, cand lumea credea ca mamele influenteaza copilul si cum arata prin ceea ce vad si ce simt, ce mananca.

La finele secolului 19 teoria impresiilor maternale a disparut complet. In prezent mai ales in mediul rural aceasta teorie pare ca nu s-a pierdut si a revenit in atentia oamenilor care observa diverse semne ciudate pe pielea copiilor. Cauzele pot fi multiple, de la anumite boli, la anumite defecte genetice si accidente intamplate in uter in timpul sarcinii, un picior care a stat prea aproape de perete, o mana care a stat intr-o pozitie proasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *