Rudolf Vrba

S-a nascut in Cehoslovacia in 1924 si a fost primul care a vorbit despre ororile din lagarul de concentrare. In 1942 a fost arestat si deportat in tabara de concentrare Majdanek si mai tarziu a ajuns si la Auschwitz.

Cand s-a aflat ca poate vorbi si germana a ajuns sa lucreze la depozite, unde sorta posesiunile celor care fusesera omorati. A devenit mai apoi grefierul taberei, asistand la toate ororile din crematorii si din camerele de gazare.

In 1944 el impreuna cu alt coleg s-au ascuns intr-o zona cu materiale de constructii. Intr-o noapte au scapat de acolo si s-au dus in Slovacia.

Un raport facut impreuna cu liderii evreilor a fost trimis la britanici si americani pentru a se sti peste tot despre ororile care se petreceau acolo, la fel cum s-a trimis si la Vatican, la Crucea Rosie si la liderii evreilor ungari.

Urma ca evreii ungari sa ajunga la Auschwitz asa ca avertismentul a venit numai bine. Nimeni nu a putut insa opri genocidul care avea sa vina.

Dupa razboi barbatul s-a casatorit, a avut o faata si s-a stabilit la British Columbia, unde avea sa devina un reputat profesor de farmacologie.