Taj Mahal-ul negru

Toata lumea stie de Taj Mahal-ul din India, insa prea putini stiu cate ceva despre originea sa. La inceput a fost un mausoleum ridicat de imparatul indian Shah Jahan prin anii 1600, in amintirea sotiei sale, care era inmormantata acolo.

Monumentul era facut din marmura alba, era simetric si a fost construit cu ajutorul unei inginerii deosebite. Astazi Taj Mahal ramane una dintre cele mai vizitate structuri de acest tip din lume si primeste anual mii de turisti.

Legenda spune ca imparatul isi propusese insa un plan mai ambitios pentru aceasta cladire. Pentru ca ii placea mult simetria acestei constructii a dorit sa faca o alta si mai mare peste drum de raul din apropiere unde sa fie ingropat.

Structura urma sa fie facuta din marmura neagra, exista si un pod peste rau in planurile de constructie, care conecta cele doua cladiri uriase. Ruinele de dincolo de rau care se pot vedea si astazi sunt dovada ca s-a inceput constructia, dar nu s-a mai terminat.

Dupa ce unul dintre fiii imparatului a preluat constructia a renuntat la ea. Desi avea mult timp pentru a construi intreaga cladire cat era in viata nu s-a deranjat sa o faca.