Tipuri de tamplarie pentru geamurile termopan

O alegere pe care ne-am obisnuit sa o consideram ca fiind exclusiv de ordin estetic, decizia legata de tamplaria pentru geamurile termopan are si alte implicatii dincolo de cele pur vizuale. Un adevar pe care foarte putini il stiu atunci cand fac o alegere legata de ramele pentru geamurile termopan, este ca tamplaria geamurilor termopan influenteaza proprietatile izolatoare ale geamurilor cu pana la 30% si, ca urmare, eficienta energetica.

Cele mai cunoscute variante folosite pentru tamplaria geamurilor termopan sunt PVC-ul, lemnul si aluminiul. Sigur ca cel pe care il vedem cel mai adesea folosit, atat pentru apartamente cat si pentru case este PVC-ul. Geamurile montate in formula sticla termopan PVC sunt nu numai convenabile ca si costuri, dar vom afla in cele ce urmeaza si alte avantaje ale lor. Tamplaria din PVC este in principiu cea mai ieftina optiune cand vine vorba despre rame, nu necesita intretinere speciala, iar avantajul urias este acela ca ofera o izolatie excelenta.

Daca veti spune ca nu este o optiune estetica, e bine de stiut ca PVC-ul alb nu mai este singura optiune oferita de firmele de termopan, ci puteti alege dintr-o varietate de culori si texturi, inclusiv acelea care imita lemnul. Un dezavantaj al lor ar fi acela ca PVC-ul, nefiind atat de solid precum lemnul sau metalul, se poate dilata in contact cu razele puternice ale soarelui, dar este destul de putin intalnit acest fenomen.

Tamplaria din lemn este realizata din esente variate, arata foarte atractiv si confera casei un look traditional si elegant. Dezavantajul lor este ca sunt mult mai scumpe si necesita intretinere speciala. E nevoie la acest tip de rama sa va asigurati ca lemnul a fost uscat corect, astfel incat sa nu aveti de-a face pe viitor cu crapaturi sau cu micsorari. Lemnul este un izolator foarte bun, insa problema sa principala este ca se deterioreaza in contact cu apa, cu soarele si cu frigul, creand neajunsuri de ordin esteticdar si functional.

Tamplaria din aluminiu, populara in primele generatii ale geamurilor termopan, este acum mult mai putin folosita, atat din pricina costurilor ridicate cat si din pricina izolatiei reduse. Acest tip de tamplarie are, insa, si cateva avantaje – este solida, sigura si necesita foarte putina mentenanta, avand de asemenea si o durata de viata destul de mare.