Rolul ONG-urilor in societate

In contextul actual implicarea ONG-urilor in societatea de astazi joaca un rol foarte important. Prezenta acestora este recunoscuta pe toate planurile : mediu, educatie, social, cultural si sanatate. Dar indiferent de domeniul de activitate in care o organizatie nonguvernamentala isi desfasoara actiunile, un rol foarte important il joaca modul in care fiecare reuseste sa isi faca auzita implicarea.

Un alt aspect important este dat de concordanta sau discordanta care se creeaza la un moment dat intre ce face un ONG si cum comunica un ONG, fiind cazuri in care promovarea depaseste cu mult domeniul de activitate al unei organizatii sau invers nu acopera nici un procent minim din acesta. Personal cred ca este foarte importanta implicarea unui ONG in societatea in care isi desfasoara activitatea si in ce masura face acest lucru pentru a urmari misiunea proprie.

In acelasi timp cred ca este important sa vedem in ce fel, modul de comunicare poate influenta perceptia oamenilor asupra activitatii unei organizatii. Este foarte interesant sa urmaresti pasii dezvoltarii comunicarii in cadrul unui ONG, de la inceput si pana la un apogeu actual, si in acest context care este dorinta proprie a ONG-ului in dezvoltarea acestui segment si care este cerinta sponsorului.

Locul femeii in societate

Eu ma consider o feminista, insa nu in sensul eronat acceptat de o buna parte a societatii, ci in sensul egalitatii de sanse a barbatilor si a femeilor si un tratament egal fara a tine cont de gen. Conceptul de « feminism » a capatat o conotatie gresita in ultimii ani, acesta s-a transformat intr-o perceptie asupra urei femeilor impotriva barbatilor, un altfel de misoginism, ceea ce mi se pare aberant, deoarece este irational sa judecam si sa invinuim barbatii de astazi pentru suprimarea rolului in societate a femeii care a avut loc mai multe secole la rand.

M-am intrebat adeseori : care este locul in societate a femeii contemporane ? Este evident: locul ei nu mai este la bucatarie. Eu consider ca locul femeii este pe aceeasi treapta cu barbatul, avand in fata aceleasi oportunitati de dezvoltare.

Este evident ca nu a fost dizolvata complet acea mentalitate veche conform careia femeia trebuie sa stea acasa, sa gateasca, sa fac curat si sa creasca copiii. Sa fim seriosi, sunt inca atat de multe localitati in care se pastreaza aceasta mentalitate, este ceva explicabil, de altfel, insa cu necesitatea disparitiei complete.

Citeam zilele trecute un articol, publicat in Belgia, in care se prezenta un studiu, conform caruia femeile au inceput sa gateasca din ce in ce mai putin si tot mai multe dintre ele, din cauza timpului putin de care dispun si din cauza serviciului, opteaza pentru produsele de preparare rapida. Mi se pare normal faptul ca femeile nu mai gatesc la fel de mult. Mi se pare anormal ca au inceput sa cumpere semipreparate. La fel, mi se pare anormal faptul ca barbatii sunt lasati in umbra in legatura cu acest subiect. Intr-un final, nu este obligatia unei femei sa gateasca, intr-o familie gatitul trebuie sa fie o sarcina comuna. Si mi se par aberante explicatiile precum : « barbatii nu prea stiu sa gateasca ». Da ! Probabil nu stiu, pentru ca de-a lungul istoriei nu au gatit ei, au avut alte treburi, insa precum femeile invata sa se descurce in afaceri, sa inveti si ei sa gateasca !