CHESTII INEDITE DESPRE SPANIA

Spania are o frumusete apare, iar plajele ei insorite o fac atractia turistica numarul 1 printre iubitorii de surf si cei care prefer croazierele pe mare. Orasele ei miraculoase dar si aroma mancarurilor specific sunt cele care atrag inca de la inceput. Iar daca vreti sa aflati cateva lucruri importante despre isoria Spania dar si zonele de actualitate, cititi cu atentie randurile care urmeaza.
*Cel mai vechi restaurant din lume este în Madrid, se numeste Casa Botin si a fost deschis în 1725
*Singurele teritorii europene de pe continentul african aparțtn Spaniei: si-anume orasele Ceuta și Melilla, din nordul Marocului.
*Cu o altitudine medie de 600 de metri, Spania este a doua tara ca inaltime din Europa, dupa Elvetia
* Spania este statul european cu cei mai multi kilometri de autostrada: peste 13.500. Germania este a doua, cu peste 12.000 de kilometri.
* Din cele 38 de limbi vorbite în Europa, patru limbi sunt foarte uzuale in Spania: spaniola (castillana), catalana (specifica zonelor Catalunya, Valencia si Baleare), galiciana (vorbita de 3 milioane de vorbitori) si basca (vorbita de 1 milion de vorbitori).
*Peste 53 de milioane de turisti viziteaza Spania in fiecare an,adica un numar mai mare decat populatia tarii. Spania se claseaza pe locul 4 ca si destinatie turistica dupa Franta (79 de milioane), America (60 de milioane) si China (55 de milioane)
* Pare ciudat insa spaniolii au inventat siesta, somnul de dupa amiaza. De aceea, timp de trei ore, intre orele 14.00 si 17.00, majoritatea angajatilor au pauza de odihna in timp ce majoritatea magazinelor se închid.
*Spania are cei mai mulți kilometri de cale ferată de mare viteza din Europa (2600 km) fiind pe locul 2 in lume, dupa China.
*Daca sunteti un fan al bauturii alcoolice Sherry, aflati ca aceasta provine din Spania, din localitatea Jerez de la Frontera.
* Spania este a treia tara ca marime din Europa, dupa Ucraina si Franta
*44% din uleiul de masline consumat si exportat in întreaga lume este produs de spanioli..
* Madrid este capitala europeana situate la cea mai mare altitudine si anume 667 metri
* Spania este statul european cu cei mai multi imigranti, in jur de 5 milioane.
* Spania se afla pe locul 1 în lume in donarea de organe raportat la numarul de locuitori
* Tot spaniolii au inventat si cocktailurile Molotov, care au fost folosite pentru prima data in Războiul Civil din Spania, intre anii 1936-1939.