Locul femeii in societate

Eu ma consider o feminista, insa nu in sensul eronat acceptat de o buna parte a societatii, ci in sensul egalitatii de sanse a barbatilor si a femeilor si un tratament egal fara a tine cont de gen. Conceptul de « feminism » a capatat o conotatie gresita in ultimii ani, acesta s-a transformat intr-o perceptie asupra urei femeilor impotriva barbatilor, un altfel de misoginism, ceea ce mi se pare aberant, deoarece este irational sa judecam si sa invinuim barbatii de astazi pentru suprimarea rolului in societate a femeii care a avut loc mai multe secole la rand.

M-am intrebat adeseori : care este locul in societate a femeii contemporane ? Este evident: locul ei nu mai este la bucatarie. Eu consider ca locul femeii este pe aceeasi treapta cu barbatul, avand in fata aceleasi oportunitati de dezvoltare.

Este evident ca nu a fost dizolvata complet acea mentalitate veche conform careia femeia trebuie sa stea acasa, sa gateasca, sa fac curat si sa creasca copiii. Sa fim seriosi, sunt inca atat de multe localitati in care se pastreaza aceasta mentalitate, este ceva explicabil, de altfel, insa cu necesitatea disparitiei complete.

Citeam zilele trecute un articol, publicat in Belgia, in care se prezenta un studiu, conform caruia femeile au inceput sa gateasca din ce in ce mai putin si tot mai multe dintre ele, din cauza timpului putin de care dispun si din cauza serviciului, opteaza pentru produsele de preparare rapida. Mi se pare normal faptul ca femeile nu mai gatesc la fel de mult. Mi se pare anormal ca au inceput sa cumpere semipreparate. La fel, mi se pare anormal faptul ca barbatii sunt lasati in umbra in legatura cu acest subiect. Intr-un final, nu este obligatia unei femei sa gateasca, intr-o familie gatitul trebuie sa fie o sarcina comuna. Si mi se par aberante explicatiile precum : « barbatii nu prea stiu sa gateasca ». Da ! Probabil nu stiu, pentru ca de-a lungul istoriei nu au gatit ei, au avut alte treburi, insa precum femeile invata sa se descurce in afaceri, sa inveti si ei sa gateasca !