Rocile vulcanice deosebite din Italia

In 2012 oamenii de stiinta s-au gandit sa reevalueze o super-eruptie vulcanica ce avusese loc in Italia. Vulcanul Campi Flegrei a inceput sa aiba pusee acum 39.000 de ani, avand cea mai mare explozie vulcanica din ultimii 200.000 de ani. ca sa inteleaga mai bine ce s-a intamplat cercetatorii s-au concentrat in special pe asa numitul Campanian Ignimbrite.

In urma exploziilor repetate ale vulcanului au ramas terenuri intregi pline de cenusa. Dupa ce au analizat mai multe mostre si au facut multe masuratori oamenii de stiinta au putut reface evenimentul catastrofal, de proportii epice. Peste 250-300 kilometri cubici de cenusa au fost aruncati si raspanditi pe o arie de peste 3 milioane de kilometri patrati.

Practic s-au depasit de trei ori estimarile din trecut in privinta cantitatilor de cenusa aruncate de vulcan. La acestea se adauga si peste 450 de milioane de kilograme de dioxid de sulf, aruncate si ele in aer, s-a format un nor toxic, multi oameni care ar fi trait pe atunci ar fi murit imediat. Peste toate cenusa continea si fluor, care a ajuns in plante, din plante a ajuns in animale care au suferit si ele. Intoxicarea cu fluor duce la cedarea organelor interne, la probleme cu dintii si cu ochii.