Cancerul sau alte afectiuni grave vor putea fi detectate mai eficient…cu telefonul mobil

Telefonul mobil este o inventie foarte utila, ne ajuta sa vorbim cu prietenii si rudele aflati chiar si la mii de kilometri distanta, este simplu de folosit si are foarte multe intrebuintari moderne. Desi s-au vehiculat foarte multe idei conform carora telefoanele mobile pot provoca aparitia cancerului si a altor boli grave, mai ales daca sunt utilizate excesiv, cercetatorii au constatat ca in viitor telefoanele mobile smart vor putea sa detecteze foarte usor si boli grave care ne-ar putea afecta sanatatea, de pilda cancerul.

Oamenii de stiinta americani deja au pus la punct un dispozitiv pentru depistarea cancerului cu o precizie de aproape 100%. Baza pentru dispozitivul minune a fost un simplu smartphone, pe care l-au cuplat la un suport special, au gandit si un grilaj de difractie, 96 microprisme si panou luminos. In viitorul nu prea indepartat medicii vor putea sa scaneze probele biologice de la pacienti, lumina si prismele isi fac treaba, camera telefonului capteaza raspunsul venit de la ele. In functie de culoare luminii care a rezultat dupa ce a trecut prin probe aplicatia instalata pe smartphone poate spune cu precizie daca este vorba de cancer sau nu, dar si daca pacientul are si alte boli la fel de grave. Pe langa aceste elemente in noul dispozitiv de detectare a cancerului exista si o proteina creata de corp, IL-6, proteina care raspunde imediat la orice probleme aparute la sistemul imunitar. Cu cat este mai mare cantitatea acestei proteine, cu atat riscul de a dezvolta celule canceroase este mai mare.

Folosirea luminii pentru detectarea cancerului garanteaza obtinerea unor rezultate relevante avand in vedere ca eficienta si calitatile sale sunt foarte usor de catalogat si de masurat in timp real. Costurile crearii acestui dispozitiv nu vor fi asa de mari, tehnologia din spatele sau este insa una avansata, exista destul de multe idei pentru implementare, asa ca ramane de vazut cum va arata atunci cand va fi lansat pe piata. Daca se va implementa si va fi dat in folosinta, dispozitivul va deschide calea catre medicina asistata de telefon si alte aplicatii la fel de importante si de eficiente pentru tratarea pacientilor cu boli grave.