Cele mai vorbite 10 limbi de pe glob

Limbajul este evident foarte important pentru a ne putea intelege cu un grup de oameni si a trai in comuniune. De fapt, nici nu ne putem imagina lumea, fara existenta unui limbaj si a unei modalitati de comunicare necesare pentru a transmite unii altora informatii de orice fel. Asadar, nu trebuie decat sa privim in jur sau sa ne gandim la sistemul mass media, la carti, reviste, radio, filme sau muzica si o sa intelegeti foarte bine ca intreaga noastra existenta este strans legata de limbaj. Haideti sa aflam impreuna care sunt cele mai importante limbaje ale planetei, insa tineti cont de faptul ca acest top este facut in ordine descrescatoare, pe locul 10 aflandu-se limba cea mai putin vorbita de pe glob.
10. Limba bengaleza – este vorbita de aproximativ 230 de milioane de vorbitori
Vorbita cu precadere in Bangladesh, o tara cu peste 120 de milioane de locuitori, si in anumite zone din India, limba bengaleza este una dintre cele mai folosite limbi de pe glob chiar daca intr-un cerc mai restrans fata de celelalte limbi care se bucura de o mai mare popularitate.
Ceea ce trebuie sa mai stiti insa este faptul ca limba bengaleza a evoluat acum circa 3000 de ani din stravechea sanscrita, mai precis din limba vorbita de insusi Budha. Limba oficiala in Bangladesh si a doua limba ca raspandire in India, bengaleza tinde sa adune cat mai multi vorbitori pe viitor, ca urmare a exploziei demografice din cele doua tari din sudul Asiei.
9. Limba portugheza – este vorbita de aproximativ 240 de milioane de vorbitori
Foarte interesant insa limba portugheza este cea mai vorbita limba din emisfera sudica, cea de a treia limba, ca numar de vorbitori din Occident. De asemenea, este si limba oficiala in 9 state ale lumii. Portugheza este vorbita de peste 190 de milioane de persoane numai in Brazilia, de aproximativ 22 de milioane de oameni in Mozambic si aproape 13 milioane de angolezi.
Pe de alta parte, numarul portughezilor nativi se ridica si el la aproape 11 milioane de persoane. Insa, portugheza este vorbita oficial si in Guinea Bissau, Timorul de Est, Guinea Ecuatoriala, Capul Verde, Sao Tome&Principe precum si regiunea Macau.
Mai mult decat atat, portugheza este una dintre cele mai apreciate limbi de pe glob, fiind situata pe locul 4 la nivel mondial in preferintele elevilor si studentilor. Poate o sa fiti surprinsi sa aflati ca in Uruguay, Argentina, Venezuela, Zambia, Congo, Senegal, Namibia, Swaziland, Coasta de Fildes si Africa de Sud, portugheza una dintre limbile straine obligatorii in programa scolara.
Potrivit surselor UNESCO, portugheza este limba cu cel mai mare potential sa devina limba internationala din Africa si America de Sud. Numai in Africa se estimeaza ca numarul vorbitorilor de limba portugheza se va apropia de 90 de milioane peste 30 ani.
8. Limba malaeziano-indoneziana – este vorbita de aproximativ 260 de milioane vorbitori
Aceata limba este vorbita cu precadere in Indonezia, Malaezia, Brunei, Singapore, sudul Thailandei si al Filipinelor precum si in Timorul de Est, fiind una dintre cele mai vorbite limbi de pe glob, cu 40 de milioane de vorbitori nativi in Malaezia si peste 210 milioane numai in Indonezia.
Acest lucru este posibil datorita faptului ca Indonezia este o tara formata din 17.508 insule, cu o populatie totala ce depaseste 230 de milioane de locuitori, ceea ce o situeaaza pe locul 4 in lume in topul celor mai populate tari ale planetei. De asemenea, malaeziana este o limba austroneziana, vorbita curent in Malaezia si Brunei, in timp ce indoneziana este doar un dialect al malaezienei.
Cele doua limbi au insa o radacina comuna, iar limbajele sunt atat de asemanatoare incat pot fi intelese de ambele categorii de vorbitori fara nici cea mai mica problema, un motiv in plus ca aceste doua limbi: malaeziana si indoneziana sa fie considerate una si aceeasi limba.
7. Limba rusa – este vorbita de aproximativ 278 de milioane de vorbitori
Limba rusa este limba cea mai raspandita, din punct de vedere geografic, din Eurasia, deoarece este cea mai vorbita limba slava si este cea mai raspandita limba nativa din Europa. Este vorbita oficial in Rusia, Belarus, Kazahastan, Kirghistan, Moldova, Crimea, Abhazia, Osetia de Sud precum si ca limba secundara in celelalte foste tari membre ale Uniunii Sovietice.
Poate nu stiati dar in Israel, rusa este vorbita de catre o comunitate mare de oameni, aproximativ 750.000 de persoane, marea lor majoritate fiind imigranti din fosta URSS. In plus, rusa este una dintre cele sase limbi oficiale ale Organizatiei Natiunilor Unite iar studiile arata ca este cea mai influenta limba slavona din istorie. Aproximativ 164 de milioane de persoane sunt vorbitoare native ale limbii ruse, in timp ce 114 milioane o folosesc ca limba secundara.
Rusa a devenit limba de circulatie internationala odata cu venirea comunistilor, atunci cand, in majoritatea tarilor aflate sub influenta Moscovei, rusa a fost introdusa obligatoriu in programa scolara ca fiins prima limba straina a tinerilor.
6. Limba franceza – este vorbita de aproximativ 300 de milioane de vorbitori
Considerata limba cea mai romantica de pe glob, franceza este vorbita oficial in 29 de tari. De asemenea, exista comunitati de limba franceza in alte 57 de tari ale lumii. Cei mai multi vorbitori ai acestei limbi se regasesc in Franta, restul traind in marea lor majoritate in Canada, Belgia, Elvetia dar si in numeroase tari africane.
In mod surprinzator, numai in Uniunea Europeana exista 129 de milioane de vorbitori de limba franceza, 65 de milioane dintre acestiia fiind nativi, in timp ce restul au ales franceza drept a doua limba. Astfel, franceza se afla pe locul trei in topul celor mai vorbite limbi din Uniunea Europeana dupa engleza si germana.
Chiar daca franceza, a fost cea mai vorbita limba europeana in secolul trecut, acum se pare ca a pierdut teren in favoare limbii engleze care se afla in preferintele tinerilor. Prin urmare, noile programe educationale din Canada si tarile in curs de dezvoltare din tarile lumii, anunta un nou aflux de vorbitori de franceza, estimandu-se ca numarul francofonilor va atinge cifra de 500 de milioane in viitorul apropiat.
5. Limba araba – este vorbita de peste 300 de milioane de vorbitori
Cu aproximatie 300 de milioane de vorbitori nativi, dintre care majoritatea se afla in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, alaturi de 250 de milioane de oameni care au ales-o ca limba secundara, vorbesc aceasta limba. Asadar, limba araba ocupa un loc fruntas intr-un clasament al celor mai vorbite limbi de pe pamant.
De asemenea, aproximativ un miliar de musulmani de pe glob, circa un miliard, vorbesc limba araba considerand ca este limba in care a fost scrisa cartea sfanta a islamului, Coranul. Limba araba este limba oficiala in nu mai putin de 26 de state, dintre acestea evidentiindu-se Egiptul, cu peste 80 de milioane de vorbitori.
Araba a fost si limba stiintelor in perioada celor 700 de ani de stapanire araba in peninsula iberica, perioada in care majoritatea lucrarilor de matematica, filozofie, medicina si alte stiinte erau scrise in aceasta limba araba. Ceea ce este cu totul diferit la aceasta limba este faptul ca araba se scrie in mod uimitor, de la dreapta la stanga.
4. Limba hindi – este vorbita de aproximativ 490 de milioane de vorbitori
Cunoscuta si sub numele de Hindi-Urdu, cele doua forme ale sale, hindi este una dintre cele mai vorbite limbi de pe glob, fiind, in acelasi timp, una dintre cele 22 de limbi oficiale ale Indiei si implicit limba oficiala din Pakistan, dialectul Urdu.
Trebuie spus ca Urdu este vorbita, in special, de populatia de origine musulmana, in timp ce Hindi este vorbita de indienii de alte religii.
Dat fiind numarul urias al indienilor, care se pare ca in curand va depasi pe cel chinez, este evident ca limba vorbita de cei mai multi dintre acestia a ajuns rapid in top. Evoluand rapid, se pare ca doar influenta limbii engleze in India a oprit hindi sa devina cea mai vorbita limba a lumii.
3. Limba spaniola – este vorbita de aproximativ 500 de milioane de vorbitori
Cu doar 20 de ani in urma, existau 358 de milioane de vorbitori nativi ai limbii spaniole dintr-un total de 417 milioane de vorbitori ai acestei limbi in toata lumea. Astazi cea mai mare comunitate de hispanofoni se inregistreaza in Mexic, o tara cu o populatie de aproximativ 112 milioane de locuitori.
Surprinzator dar spaniola este limba oficiala in 20 de tari, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, Organizatiei Natiunilor Unite si a Organizatiei Statelor Americane. Este, in acelasi timp, cea de a doua limba din lume dupa numarul nativilor care o vorbesc, depasind la acest capitol limba engleza.
In Statele Unite ale Americii exista deja 36 de milioane de vorbitori de limba spaniola, in unele regiuni acestia ii depasesc considerabil pe cei ai vorbitorilor de limba engleza. De asemenea, au existat propuneri ca spaniola sa devina a doua limba oficiala a SUA, insa acest lucru a fost refuzat pana acum de catre autoritatile de la Washington.
Spaniola a cunoscut numeroase influente de-a lungul timpului, cele mai importante fiind cele de origine araba, germanica, basca si celtiberica. In prezent, spaniola castiliana este cea mai raspandita dintre limbile hispanice.
2. Limba engleza – este vorbita de aproximativ un miliard de vorbitori
Chiar daca numarul nativilor vorbitori de engleza, care insumeaza un numar de 350 de milioane, este depasit de cel al vorbitorilor de limba spaniola, numarul celor care vorbesc engleza ca a doua limba este unul impresionant. Studiile arata ca exista un numar de peste 1 miliard al celor care vorbesc limba engleza.
Engleza este limba oficiala in nu mai putin de 53 de state ale lumii, record absolut in acest domeniu. De asemenea,este si cea mai vorbita limba din Uniunea Europeana, si prima limba oficiala a Organizatiei Natiunilor Unite. De asemenea, limba lui Shakespeare este considerata cea mai ampla, din punct de vedere al numarului de cuvinte, dictionarul englez numarand peste 500.000 de cuvinte.
Pentru cei care nu stiau pana acum, limba engleza isi are originile in limbajele anglilor si saxonilor si in vechile limbi si dialecte vikinge. Apoi, in mod surprinzator, a urmat influenta franceza, adusa de normanzi, precum si cea latina.
1. Limba mandarina – este vorbita de aproximativ 1,4 miliarde de vorbitori
Mandarina, limba oficiala in China si Taiwan, este de fapt, cea mai vorbita limba de glob, depasind engleza, din punct de vedere al numarului de vorbitori. Nici nu este de mirare, daca ne gandim ca populatia chineza este cea mai numeroasa de pe glob iar majoritatea vorbeste mandarina.
De asemenea, mandarina mai este vorbita in Singapore, Indonezia, Macau, Filipine si in puternice comunitati chineze aflate SUA, Australia, Peru, Canada, Mauritius sau Rusia. Cu toate acestea, mandarina este una dintre cele mai dificile limbaje de pe glob, un incepator fiind necesar pentru incepatori, aproape un an sa invete ambele alfabete folosite de aceasta limba cu toate accentele si tonalitatile aferente. Asadar, fiecare cuvant poate fi exprimat in cel putin 4 moduri adica tonalitati, putand insemna altceva in functie de modul in care este pronuntat si de felul in care sunt accentuate sunetele.

Prin urmare, chineza mandarina este una dintre cele mai vechi limbi ale lumii care, chiar cu trecerea timpului, a pastrat neschimbata aceeasi scriere de acum aproximativ400 0 de ani. De altfel, madarina este limba in care a scris insusi Confucius, contemporanii nostri chinezi putand citi lucrarile acestuia fara a avea nevoie de anumite adaptari la grafica timpurilor moderne, ceea ce este absolut uimitor, din punct de vedere istoric.