Ce sa alegi? Cauciuri de vara sau all-season?

audiCine a inventat termenul de „all-season” prin anii 1970 nu prea a vrut sa le lase soferilor o singura varianta de intelegere a termenului. Ideea era sa ii determine sa cumpere aceste cauciucuri folosindu-se de succesul imens al sloganului Goodyear, un mare producator de anvelope pentru masini de toate tipurile: anvelopele Tiempo, printre cele mai vandute marci Goodyear, erau prezentate drept cauciucuri „for all seasons, for all year” (trad.n.-pentru toate sezoanele, pentru tot anul”).

Confuzia cauciucurilor all-season a fost si mai mare cand au fost puse alaturi de cauciucuri vara, ale caror performante erau mai bune decat ale acestora, insa nu erau atat de apreciate. S-a creat o confuzie si mai mare cand oamenii au inceput sa creada ca asa numitele cauciucuri all-season erau mai bune in timpul ploilor de primavara sau decat cauciucuri vara pe timp de toamna. Adevarul e ca nu ai cum sa compari niste cauciucuri vara cu cele all-season, pentru ca all-season nu inseamna ca aceste cauciucuri au aceleasi performante ridicate indiferent de sezon. De fapt, ele sunt niste anvelope de compromis, in sensul ca sunt undeva intre cele doua tipuri clasice de cauciucuri, oferind niste performante acceptabile pana sa se treaca la cauciucurile de sezon, insa nu le inlocuiesc pe cele specifice iernii sau verii. Iarna e singurul anotimp cand cauciucurile all-season ofera mai multa tractiune decat cauciucurile de vara. In cazul cauciucuri vara, acestea sunt construite astfel incat sa aiba performante maxime cand temperaturile depasesc 7 grade Celsius, au cauciucul mai moale, aderenta foarte buna pe carosabil umed sau uscat.

Cauciucurile de vara sunt ideale daca vreti sa obtineti performante maxime in lunile calde din an, daca aveti deja un set cauciucuri de iarna pentru anotimpul rece sau daca iernile sunt blande si temperaturile nu scat foarte mult. Si cauciucurile all-season sunt bune atunci cand iernile sunt blande, daca vrem sa le folosim tot timpul anului si sa facem economii.