Cancerul la creier, un tip de cancer care trebuie depistat la timp si tratat cu cele mai moderne metode existente

Unul dintre cele mai grave cancere existente la ora actuala, in afara de cel osos sau de sange este cancerul localizat la creier. Banalele dureri de cap, ametelile si parezele pot fi simptome clare ale unui cancer la creier. Tumorile cerebrale apar la orice varsta, in interiorul lor celulele se dezvolta in mod alert, evolutia cancerului la creier este rapida si poate avea urmari dezastruoase. Cauzele tumorilor canceroase sunt multiple, de la factori genetici la expunerea la radiatii, chiar si anumite tratamente hormonale si imbatranirea pot duce la aparitia unor tumori. O tumora pe creier devine periculoasa in momentul in care ea afecteaza structuri cerebrale prin simpla compresie, generata de faptul ca aceasta creste in dimensiuni in permanenta.

Odata instalata tumoraa la creier, canceroasa, poate da tulburari de vedere, dureri de cap mari, stari de greata si de rau generalizat. La un moment dat apar si tulburari de compartament de la un cancer la creier, pierderea vazului sau a mirosului, paralizii si tulburari de sensibilitate. Cand volumul tumorii este prea mare se instaleaza dificultatile de coordonare, de vorbire si mai rar crize de epilepsie. Depistarea tumorilor din timp creste sansele unei ameliorari a simptomelor, medicul poate recomanda tratamentul cel mai eficient si recuperarea e mult mai rapida. Cu un examen computer tomografic si rezonanta magnetica, un RMN putem sti sigur ce tip de tumora avem, daca e maligna sau benigna, si putem lua toate masurile necesare pentru a nu ajunge la complicatii si la agravarea simptomelor deja existente.

Doar medicul specialist poate sa determine diferenta dintre cele doua tipuri de tumori, asa ca o consultatie lunara sau de doua trei ori pe an este mai mult decat necesara daca exista oricare dintre manifestari. Tumorile la creier pot avea urmari greu de prevazut daca nu sunt tratate in timp util, viata celui care le are se transforma radical odata ce evolutia lor devine galopanta. De aceea trebuie sa fie monitorizate permanent si tratate cu cele mai bune metode existente.

Cancerul sau alte afectiuni grave vor putea fi detectate mai eficient…cu telefonul mobil

Telefonul mobil este o inventie foarte utila, ne ajuta sa vorbim cu prietenii si rudele aflati chiar si la mii de kilometri distanta, este simplu de folosit si are foarte multe intrebuintari moderne. Desi s-au vehiculat foarte multe idei conform carora telefoanele mobile pot provoca aparitia cancerului si a altor boli grave, mai ales daca sunt utilizate excesiv, cercetatorii au constatat ca in viitor telefoanele mobile smart vor putea sa detecteze foarte usor si boli grave care ne-ar putea afecta sanatatea, de pilda cancerul.

Oamenii de stiinta americani deja au pus la punct un dispozitiv pentru depistarea cancerului cu o precizie de aproape 100%. Baza pentru dispozitivul minune a fost un simplu smartphone, pe care l-au cuplat la un suport special, au gandit si un grilaj de difractie, 96 microprisme si panou luminos. In viitorul nu prea indepartat medicii vor putea sa scaneze probele biologice de la pacienti, lumina si prismele isi fac treaba, camera telefonului capteaza raspunsul venit de la ele. In functie de culoare luminii care a rezultat dupa ce a trecut prin probe aplicatia instalata pe smartphone poate spune cu precizie daca este vorba de cancer sau nu, dar si daca pacientul are si alte boli la fel de grave. Pe langa aceste elemente in noul dispozitiv de detectare a cancerului exista si o proteina creata de corp, IL-6, proteina care raspunde imediat la orice probleme aparute la sistemul imunitar. Cu cat este mai mare cantitatea acestei proteine, cu atat riscul de a dezvolta celule canceroase este mai mare.

Folosirea luminii pentru detectarea cancerului garanteaza obtinerea unor rezultate relevante avand in vedere ca eficienta si calitatile sale sunt foarte usor de catalogat si de masurat in timp real. Costurile crearii acestui dispozitiv nu vor fi asa de mari, tehnologia din spatele sau este insa una avansata, exista destul de multe idei pentru implementare, asa ca ramane de vazut cum va arata atunci cand va fi lansat pe piata. Daca se va implementa si va fi dat in folosinta, dispozitivul va deschide calea catre medicina asistata de telefon si alte aplicatii la fel de importante si de eficiente pentru tratarea pacientilor cu boli grave.