Adevaratii lideri se cunosc de pe bancile scolii

Intr-o lume cu un puls extrem de accelerat, in care toate structurile tind sa se dinamizeze din ce in ce mai mult,  nevoia de lideri competenti este tot mai mare. Este o tematica dezbatuta si reluata de o multime de specialisti, cautandu-se cu ardoare solutii pentru imbunatatirea programelor si perfectionarea candidatilor pentru posturi de conducere. De la ,,retete in 10 pasi” pentru un leadership de exceptie, pana la studii desfasurate intr-o multitudine de medii organizationale, spatiul lecturii este suprasaturat cu noi si noi informatii.

Insa, ca orice subiect pe care dorim sa-l aprofundam, trebuie cautat punctul de pornire al problematicii propuse. Dincolo de functiile de conducere in marile companii, e necesar sa ne intrebam de unde izvoraste, de fapt, formarea viitorilor lideri si cum pot ajunge „slefuiti” si pregatiti pentru problemele complexe pe care le presupune campul muncii.

Un prim pas il constituie indreptarea privirilor catre mediul universitar. Aici, studentii se confrunta cu o multime de situatii si responsabilitati, ce au roluri cruciale in formarea lor. Unul dintre acestea este cel de reprezentant de an. Este un prim pas in asumarea identitatii de lider si are implicatii serioase nu numai asupra celui in functie, ci si asupra celor pe care ii coordoneaza. Cu toate acestea, nu exista studii la nivel national dedicate acestei pozitii si nici directii clare de urmat in cercetarea acestei dimensiuni a vietii universitare.

Regasim certe diferente in conturarea leadershipului studentesc din Occident, in comparatie cu cel din mediul academic romanesc. De asemenea, cercetarile provenite din spatiul vestic nu mentioneaza titulatura de reprezentant de an, asa cum este recunoscuta la noi. De fapt, aceasta titulatura nu este mentionata deloc in niciunul din studiile citate. Leadershipul studentesc din Vest se concentreaza pe cu totul alte valori. Acestia, pun inainte de toate accentul pe dezvoltarea personala a individului si abia apoi, acesta este desemnat sa coordoneze un grup. Exista extrem de multe referinte catre importanta dezvoltarii armonioase pe plan psihologic si a decoperirii timpurii a acelor caracteristici care definesc personalitatea studentului si vor reprezenta baza cresterii sale profesionale ulterioare. Tocmai de aceea, este necesar si util pentru viitoarele generatii de tineri, sa aprofundam procesul emergentei liderilor in grupurile studentesti.

In Romania nu exista la momentul prezent o preocupare suficient de mare pentru elaborarea programelor de leadership studentesc. Majoritatea se concentreaza doar pe responsabilitatile administrative ce trebuie duse la bun sfarsit si infiintarea organizatiilor studentesti care sa tina in echilibru viata studentilor. Dar, la nivel particular de facultate, nu exista suficienta motivatie pentru a forma relatii puternice intre reprezentanti si ceilalti colegi. Si, pentru a vedea de unde se poate incepe constructia unei structuri solide pentru grup, trebuie descoperite profunzimile aceastei functii de la baza piramidei de reprezentanti si identificate elementele ce se cer imbunatatite.