Afectiuni cunoscute si mai putin cunoscute ale genunchiului si cum se manifesta

De cele mai multe ori durerile de genunchi sunt trecute cu vederea, putina alifie, un analgezic si mergem mai departe. In spatele lor se pot ascunde mai mereu afectiuni grave de care nici nu suntem constienti pana cand simptomele nu se agraveaza. Netratate la timp afectiunile genunchiului pot duce foarte bine la lipsa unei mobilitati adecvate, la dureri si mai mari, la complicatii si chiar la operatii dificile. Printre cele mai frecvente afectiuni localizate la nivelul genunchiului se afla artrita reumatoida.

Si cei de 20 de ani pot avea artrita, si cei de 70 de ani o pot avea, aici nu e limita de varsta, e vorba de o boala autoimuna generata de sistemul imunitar care ataca membrana sinoviala. Scade imediat flexibilitatea, ne miscam mai greu, apar inflamatii ale articulatilor si ale cartilajului, osul incepe sa aiba probleme. Guta, in care cristale de acid uric incep sa se depuna la nivelul articulatiilor, lupusul, care produce inflamatii grave si psoriazisul artritic ataca si ele genunchiul si ne transforma viata intr-un calvar. Ceva mai putin cunoscuta este condromalacia patelara, intalnita la un cartilaj articular care se afla in spatele rotulei. Rotula se deplaseaza din cauza afectiunii, apar dureri mari osoase si inflamatii. Leziunea de menisc este comuna, este una dintre afectiunile genunchiului care se manifesta la interior, doar cand exista o rotatie, cand facem efort. Imediat dupa instalare avem dureri mari, inflamatii, apar trosnituri. Pe langa acest tip de leziune mai putem avea si leziuni ale ligamentelor incrucisate, care apar doar dupa accidente auto, in timpul meciurilor de fotbal. Ruptura este insotita de dureri mari, de umflaturi sau de imposibilitatea sustinerii unor miscari normale.

Ca sa stim de ce tip de afectiune suferim avem nevoie de un medic specialist si de radiografii, RMN pentru a putea obtine un diagnostic corect de fiecare data. Cu cat mergem mai rapid la doctor cand simtim dureri, cu atat tratam mai usor afectiunile aparute.