Consolidarea cladirilor de patrimoniu

Constructiile ce fac parte din patrimoniul cultural trebuie conservate, atat din punct de vedere istoric, arhitectural si artistic cat si din punct de vedere structural. Interventiile structurale au ca scop sa asigure o rezistenta in timp foarte buna a cladirii.

Conditiile istorice deosebite au determinat amplasarea cladirilor in locatii in care terenul de fundare prezenta adesea vicii ascunse, ce au condus in timp la modificarea caracteristicilor fizico-mecanice ale straturilor de fundare si, ca urmare, la o stare avansata de degradare a cladirilor istorice, atat la exterior, cat mai ales la structura de rezistenta.

Interventia in structurile de fundare necesita, in primul rand, o analiza detaliata a solului si a evolutiei sale in timp, dar si o analiza a caracteristicilor geotehnice, inainte de lucrarile propriu zise de consolidare.

Cea mai populara metoda de consolidare a structurilor vechi este reprezentata de micropiloti. Micropilotii sunt un tip de piloti pentru constructii realizati pe santier, in teren, prin forarea, armarea si betonarea unor gauri cu diametru redus (in general intre 80 si 250 mm), asa cum veti afla si la https://Terratestromania.ro/realizare-micropiloti-constructii.htm.

In zone cu sol pietros sau in teren de fundare de mica adancime, la fel ca si in straturile dure de roca de sub fundatia unei cladiri, micropilotii pot fi sapati si introdusi si in piatra, extragandu-si capacitatea de a suporta incarcarile chiar din piatra in sine.

Micropilotii sunt din ce in ce mai utilizati in prezent, nu numai in zone cu sol de slaba calitate, ci si in zone aglomerate si in cele in care este nevoie ca prezenta echipelor tehnice sa nu fie atat de deranjanta pe cat ar fi daca s-ar lucra cu alte metode.

Pentru ca micropilotii sunt introdusi complet vertical, ei pot fi folositi in spatii foarte restranse, inaccesibile altor masini (asa cum sunt de regula zonele istorice aglomerate din orase). Procesul de instalare este in general destul de silentios, pentru ca se foloseste o tehnica de forare, si nu una de batere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *