Cele mai vorbite 10 limbi de pe glob

Limbajul este evident foarte important pentru a ne putea intelege cu un grup de oameni si a trai in comuniune. De fapt, nici nu ne putem imagina lumea, fara existenta unui limbaj si a unei modalitati de comunicare necesare pentru a transmite unii altora informatii de orice fel. Asadar, nu trebuie decat sa privim in jur sau sa ne gandim la sistemul mass media, la carti, reviste, radio, filme sau muzica si o sa intelegeti foarte bine ca intreaga noastra existenta este strans legata de limbaj. Haideti sa aflam impreuna care sunt cele mai importante limbaje ale planetei, insa tineti cont de faptul ca acest top este facut in ordine descrescatoare, pe locul 10 aflandu-se limba cea mai putin vorbita de pe glob.
10. Limba bengaleza – este vorbita de aproximativ 230 de milioane de vorbitori
Vorbita cu precadere in Bangladesh, o tara cu peste 120 de milioane de locuitori, si in anumite zone din India, limba bengaleza este una dintre cele mai folosite limbi de pe glob chiar daca intr-un cerc mai restrans fata de celelalte limbi care se bucura de o mai mare popularitate.
Ceea ce trebuie sa mai stiti insa este faptul ca limba bengaleza a evoluat acum circa 3000 de ani din stravechea sanscrita, mai precis din limba vorbita de insusi Budha. Limba oficiala in Bangladesh si a doua limba ca raspandire in India, bengaleza tinde sa adune cat mai multi vorbitori pe viitor, ca urmare a exploziei demografice din cele doua tari din sudul Asiei.
9. Limba portugheza – este vorbita de aproximativ 240 de milioane de vorbitori
Foarte interesant insa limba portugheza este cea mai vorbita limba din emisfera sudica, cea de a treia limba, ca numar de vorbitori din Occident. De asemenea, este si limba oficiala in 9 state ale lumii. Portugheza este vorbita de peste 190 de milioane de persoane numai in Brazilia, de aproximativ 22 de milioane de oameni in Mozambic si aproape 13 milioane de angolezi.
Pe de alta parte, numarul portughezilor nativi se ridica si el la aproape 11 milioane de persoane. Insa, portugheza este vorbita oficial si in Guinea Bissau, Timorul de Est, Guinea Ecuatoriala, Capul Verde, Sao Tome&Principe precum si regiunea Macau.
Mai mult decat atat, portugheza este una dintre cele mai apreciate limbi de pe glob, fiind situata pe locul 4 la nivel mondial in preferintele elevilor si studentilor. Poate o sa fiti surprinsi sa aflati ca in Uruguay, Argentina, Venezuela, Zambia, Congo, Senegal, Namibia, Swaziland, Coasta de Fildes si Africa de Sud, portugheza una dintre limbile straine obligatorii in programa scolara.
Potrivit surselor UNESCO, portugheza este limba cu cel mai mare potential sa devina limba internationala din Africa si America de Sud. Numai in Africa se estimeaza ca numarul vorbitorilor de limba portugheza se va apropia de 90 de milioane peste 30 ani.
8. Limba malaeziano-indoneziana – este vorbita de aproximativ 260 de milioane vorbitori
Aceata limba este vorbita cu precadere in Indonezia, Malaezia, Brunei, Singapore, sudul Thailandei si al Filipinelor precum si in Timorul de Est, fiind una dintre cele mai vorbite limbi de pe glob, cu 40 de milioane de vorbitori nativi in Malaezia si peste 210 milioane numai in Indonezia.
Acest lucru este posibil datorita faptului ca Indonezia este o tara formata din 17.508 insule, cu o populatie totala ce depaseste 230 de milioane de locuitori, ceea ce o situeaaza pe locul 4 in lume in topul celor mai populate tari ale planetei. De asemenea, malaeziana este o limba austroneziana, vorbita curent in Malaezia si Brunei, in timp ce indoneziana este doar un dialect al malaezienei.
Cele doua limbi au insa o radacina comuna, iar limbajele sunt atat de asemanatoare incat pot fi intelese de ambele categorii de vorbitori fara nici cea mai mica problema, un motiv in plus ca aceste doua limbi: malaeziana si indoneziana sa fie considerate una si aceeasi limba.
7. Limba rusa – este vorbita de aproximativ 278 de milioane de vorbitori
Limba rusa este limba cea mai raspandita, din punct de vedere geografic, din Eurasia, deoarece este cea mai vorbita limba slava si este cea mai raspandita limba nativa din Europa. Este vorbita oficial in Rusia, Belarus, Kazahastan, Kirghistan, Moldova, Crimea, Abhazia, Osetia de Sud precum si ca limba secundara in celelalte foste tari membre ale Uniunii Sovietice.
Poate nu stiati dar in Israel, rusa este vorbita de catre o comunitate mare de oameni, aproximativ 750.000 de persoane, marea lor majoritate fiind imigranti din fosta URSS. In plus, rusa este una dintre cele sase limbi oficiale ale Organizatiei Natiunilor Unite iar studiile arata ca este cea mai influenta limba slavona din istorie. Aproximativ 164 de milioane de persoane sunt vorbitoare native ale limbii ruse, in timp ce 114 milioane o folosesc ca limba secundara.
Rusa a devenit limba de circulatie internationala odata cu venirea comunistilor, atunci cand, in majoritatea tarilor aflate sub influenta Moscovei, rusa a fost introdusa obligatoriu in programa scolara ca fiins prima limba straina a tinerilor.
6. Limba franceza – este vorbita de aproximativ 300 de milioane de vorbitori
Considerata limba cea mai romantica de pe glob, franceza este vorbita oficial in 29 de tari. De asemenea, exista comunitati de limba franceza in alte 57 de tari ale lumii. Cei mai multi vorbitori ai acestei limbi se regasesc in Franta, restul traind in marea lor majoritate in Canada, Belgia, Elvetia dar si in numeroase tari africane.
In mod surprinzator, numai in Uniunea Europeana exista 129 de milioane de vorbitori de limba franceza, 65 de milioane dintre acestiia fiind nativi, in timp ce restul au ales franceza drept a doua limba. Astfel, franceza se afla pe locul trei in topul celor mai vorbite limbi din Uniunea Europeana dupa engleza si germana.
Chiar daca franceza, a fost cea mai vorbita limba europeana in secolul trecut, acum se pare ca a pierdut teren in favoare limbii engleze care se afla in preferintele tinerilor. Prin urmare, noile programe educationale din Canada si tarile in curs de dezvoltare din tarile lumii, anunta un nou aflux de vorbitori de franceza, estimandu-se ca numarul francofonilor va atinge cifra de 500 de milioane in viitorul apropiat.
5. Limba araba – este vorbita de peste 300 de milioane de vorbitori
Cu aproximatie 300 de milioane de vorbitori nativi, dintre care majoritatea se afla in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, alaturi de 250 de milioane de oameni care au ales-o ca limba secundara, vorbesc aceasta limba. Asadar, limba araba ocupa un loc fruntas intr-un clasament al celor mai vorbite limbi de pe pamant.
De asemenea, aproximativ un miliar de musulmani de pe glob, circa un miliard, vorbesc limba araba considerand ca este limba in care a fost scrisa cartea sfanta a islamului, Coranul. Limba araba este limba oficiala in nu mai putin de 26 de state, dintre acestea evidentiindu-se Egiptul, cu peste 80 de milioane de vorbitori.
Araba a fost si limba stiintelor in perioada celor 700 de ani de stapanire araba in peninsula iberica, perioada in care majoritatea lucrarilor de matematica, filozofie, medicina si alte stiinte erau scrise in aceasta limba araba. Ceea ce este cu totul diferit la aceasta limba este faptul ca araba se scrie in mod uimitor, de la dreapta la stanga.
4. Limba hindi – este vorbita de aproximativ 490 de milioane de vorbitori
Cunoscuta si sub numele de Hindi-Urdu, cele doua forme ale sale, hindi este una dintre cele mai vorbite limbi de pe glob, fiind, in acelasi timp, una dintre cele 22 de limbi oficiale ale Indiei si implicit limba oficiala din Pakistan, dialectul Urdu.
Trebuie spus ca Urdu este vorbita, in special, de populatia de origine musulmana, in timp ce Hindi este vorbita de indienii de alte religii.
Dat fiind numarul urias al indienilor, care se pare ca in curand va depasi pe cel chinez, este evident ca limba vorbita de cei mai multi dintre acestia a ajuns rapid in top. Evoluand rapid, se pare ca doar influenta limbii engleze in India a oprit hindi sa devina cea mai vorbita limba a lumii.
3. Limba spaniola – este vorbita de aproximativ 500 de milioane de vorbitori
Cu doar 20 de ani in urma, existau 358 de milioane de vorbitori nativi ai limbii spaniole dintr-un total de 417 milioane de vorbitori ai acestei limbi in toata lumea. Astazi cea mai mare comunitate de hispanofoni se inregistreaza in Mexic, o tara cu o populatie de aproximativ 112 milioane de locuitori.
Surprinzator dar spaniola este limba oficiala in 20 de tari, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, Organizatiei Natiunilor Unite si a Organizatiei Statelor Americane. Este, in acelasi timp, cea de a doua limba din lume dupa numarul nativilor care o vorbesc, depasind la acest capitol limba engleza.
In Statele Unite ale Americii exista deja 36 de milioane de vorbitori de limba spaniola, in unele regiuni acestia ii depasesc considerabil pe cei ai vorbitorilor de limba engleza. De asemenea, au existat propuneri ca spaniola sa devina a doua limba oficiala a SUA, insa acest lucru a fost refuzat pana acum de catre autoritatile de la Washington.
Spaniola a cunoscut numeroase influente de-a lungul timpului, cele mai importante fiind cele de origine araba, germanica, basca si celtiberica. In prezent, spaniola castiliana este cea mai raspandita dintre limbile hispanice.
2. Limba engleza – este vorbita de aproximativ un miliard de vorbitori
Chiar daca numarul nativilor vorbitori de engleza, care insumeaza un numar de 350 de milioane, este depasit de cel al vorbitorilor de limba spaniola, numarul celor care vorbesc engleza ca a doua limba este unul impresionant. Studiile arata ca exista un numar de peste 1 miliard al celor care vorbesc limba engleza.
Engleza este limba oficiala in nu mai putin de 53 de state ale lumii, record absolut in acest domeniu. De asemenea,este si cea mai vorbita limba din Uniunea Europeana, si prima limba oficiala a Organizatiei Natiunilor Unite. De asemenea, limba lui Shakespeare este considerata cea mai ampla, din punct de vedere al numarului de cuvinte, dictionarul englez numarand peste 500.000 de cuvinte.
Pentru cei care nu stiau pana acum, limba engleza isi are originile in limbajele anglilor si saxonilor si in vechile limbi si dialecte vikinge. Apoi, in mod surprinzator, a urmat influenta franceza, adusa de normanzi, precum si cea latina.
1. Limba mandarina – este vorbita de aproximativ 1,4 miliarde de vorbitori
Mandarina, limba oficiala in China si Taiwan, este de fapt, cea mai vorbita limba de glob, depasind engleza, din punct de vedere al numarului de vorbitori. Nici nu este de mirare, daca ne gandim ca populatia chineza este cea mai numeroasa de pe glob iar majoritatea vorbeste mandarina.
De asemenea, mandarina mai este vorbita in Singapore, Indonezia, Macau, Filipine si in puternice comunitati chineze aflate SUA, Australia, Peru, Canada, Mauritius sau Rusia. Cu toate acestea, mandarina este una dintre cele mai dificile limbaje de pe glob, un incepator fiind necesar pentru incepatori, aproape un an sa invete ambele alfabete folosite de aceasta limba cu toate accentele si tonalitatile aferente. Asadar, fiecare cuvant poate fi exprimat in cel putin 4 moduri adica tonalitati, putand insemna altceva in functie de modul in care este pronuntat si de felul in care sunt accentuate sunetele.

Prin urmare, chineza mandarina este una dintre cele mai vechi limbi ale lumii care, chiar cu trecerea timpului, a pastrat neschimbata aceeasi scriere de acum aproximativ400 0 de ani. De altfel, madarina este limba in care a scris insusi Confucius, contemporanii nostri chinezi putand citi lucrarile acestuia fara a avea nevoie de anumite adaptari la grafica timpurilor moderne, ceea ce este absolut uimitor, din punct de vedere istoric.

Birourile de traduceri – o oprire obligatorie pentru imigranti romani

birou-traduceriInternetul este plin de anunturi pentru traduceri, site-urile cu job-uri de asemenea solicita in fiecare zi traducatori pentru diverse limbi si chiar mergand pe strada, gasesti la tot pasul in ce in ce mai multe birouri de traduceri. Cata nevoie au romanii de un birou de traduceri legalizate, de birouri de traduceri simple, sau cat de importante sunt ele in viata lor, cat de profesioniste sunt serviciile oferite sunt doar cateva dintre intrebarile care imi vine in minte.

Un birou de traduceri legalizate este absolut necesar celor care vor sa isi stabileasca domiciul intr-o alta tara, fie datorita unei delegari din partea firmei angajatoare, fie in cautarea unei vieti mai bune, fie pentru deschiderea unei filiale de companie, ceea ce inseamna deplasare pe o perioada nedefinita. Pentru stabilirea, fie si temporar, intr-o alta tara, este nevoie de traducerea si legalizarea documentelor personale, de la certificate de nastere si pana la diplome obtinute in tara, atestate si certificari profesionale, contracte, angajamente etc.

Traducerea si legalizarea documentelor, uneori si apostilarea lor, este absolut necesara pentru toti membrii familiei care vor pleca. De asemenea, daca este vorba de un interes de business si se doreste mutarea sediului unei companii, toate doumentele vor trebui traduse in limba tarii vizate si va fi nevoie de legalizarea traducerilor. Iata care este necesitatea unui birou de traduceri in aceste situatii, insa este important sa stiti ca atat pentru traduceri simple cat si pentru traduceri legalizate, si cu atat mai mult cu cat este vorba de chestiuni ce tin de viitor, este nevoie sa apelati la serviciile unor profesionisti.

Academia de Traduceri este un astfel de exemplu, iar la biroul de traduceri din Bucuresti veti gasi fara doar si poate nu numai o echipa gata sa raspunda oricand dorintelor clientului, ci si o echipa profesionista si prompta. Serviciile sale includ traduceri specializate, traduceri, legalizate, traduceri autorizate, interpretariat, apostila si supralegalizare, dar si traduceri website-uri si organizari evenimente. Compania ofera departamente lingvistice si servicii in toate limbile, chiar si cele foarte rare de care mai auzim poate doar la stiri, in zone foarte indepartate sau domenii speciale, precum quechua, greaca antica, esperanto, egipteana, etrusca, retoromana, idis, istro-romana, aromana si multe altele.

Compania lucreaza cu peste 300 de traducatori nativi si autorizati si are acces la toti traducatorii autorizati de Ministerul Justitiei. Academia de Traduceri se mandreste cu o experienta de mai bine de 10 ani pe piata de profil si servicii de cea mai buna calitate, care se adreseaza nu numai clientilor din Bucuresti, ci prin comanda tuturor clientilor din alte localitati sau chiar din afara Romaniei. Livrarea se face rapid, inclusiv prin curierat intern sau international.

Ultimul Imperiu

Soarele abia brazda norii fumurii care se abatusera asupra Terrei. Nori grei, de plumb, anuntau fara regret apropierea inevitabila a sfarsitului. Legiunile lui Le’Monte asteptau in tacere apropierea. Cristalul de foc prevestise aceasta intamplare acum milioane de ani, insa cum timpul trece altfel la ei, nu isi facusera griji. Cete intregi de Mangusiri, Alcom’try si San-tec’gul asteptau in tacere, pregatiti din toate punctele de vedere, marea batalie. Undeva departe, un nou conducator isi facea intrarea. Lordul Le’Monte a fost primul care a aterizat pe acest tinut, el a adus populatia lor, Ordinul stravechi, care va fi uitat de istorie. Acest nou Lord se arata altfel, invelit in lumina, cu un chip angelic, o intreaga legiune de creaturi albe ce pot zbura. Fata de ei, angelicii puteau zbura cu ajutorul unor pene. Sabiile purate erau faurite din focul Wram’Gul-ului, o dimensiune indepartata. Apa nu se putea atinge de ele, vantul nu le putea indoi. Erau multi si puternici. Ei tremurau de prezenta lor, multi la numar, veniti sa cucereasca pamantul pe care de drept il ocupasera.

Cand Lordul Le’Monte aterizase aici, pe aceasta planeta, totul era pustiu. Ape nenumarate, taramul arid, rosu, parasit de orice viata. Au fost mereu un popor care nu dorea sa asupreasca, mereu au cautat un loc numai al lor, undeva pustiu, unde se pot stabili. Aveau nevoie de timp pentru a realiza toate contructiile necesare, portalul dimensiunii si celelalte. Acum, cand mai aveau putin si terminau totul, aceasta ceata de angelini se apropia. Furioasa, cu arme pe care ei nu le puteau avea…cu lumina de partea lor.

Batalia se anunta la rasarit de soare, cand maretul Lord prevazuse venirea lor. Stiau ca angelinii vor trimite o creatura ciudata, nemaivazuta pana atunci la ei. Ceva alb, cu pene, mica si firava, in semn de pace. Lordul stia ca nu se poate, pace nu poate fi. Razboiul dintre cele doua populatii era inevitabl, nimic nu putea schimba asta. Le’Monte se apropie de secundul sau Lordul Angra’ Mainyu pentru a stabili concret toate datele legate de razboi:

– General Angra’ Mainyu, care este situatia fortelor? intreba tunator, cu vocea lui groasa, dublata Lordul

– Stapane fortele sunt gata de atac. La primul semn vom ataca!

– NU! Nu riscam un razboi inca general…

– Dar Stapane, focul a prevazut inca de atunci venirea lor si…

– Shh! Liniste! Focul, ca alte pietre si puteri magice se poate insela! Noi suntem mai evoluati de atat generale si vom atribui date…nu viziuni…

– Vom risca intreaga flota degeaba…

– Nu! Vom astepta sa vedem ce se poate face….

– Asta este ultimul tau cuvant? intreba cu glas rece generalul Angra’ Mainyu, intorcandu-se cu spatele la Lordul Le’Monte

– Da! Nu vom ataca! Este ultimul meu cuvant!

– Fie! zise secundul si isi intoarse privirile catre consulii din incapere

Toata lumea isi intoarse privirile catre secund. Imbracat intr-o mantie neagra, cu o gluga pe cap nu lasa sa se vada fata lui. Multi credeau ca este blestemat cu Fata intunecata, insa nimeni nu stia exact. Flutura in zor cateva particule de foc rosii in maini si vorbea tare catre cei adunati acolo:

– Acesta este conducatorul nostru! Asa cum am grait eu, asa a fost. Este hotarat sa lase la intamplare totul, si sa se predea celor ce zboara. A tradat ordinea Imperiului…

– Tradare??? EU? Cum indraznesti general Angra sa imi aduci astfel de acuzatii? Vei plati scump pentru asta! tuna Lordul si arunca zeci de spice de gheata catre general

Generalul se feri cu o sfera transparenta facuta in jurul sau precum un scut si riposta. Incaperea se acoperi in cateva momente de mii de raze de lumina, sfere de foc si sageti de gheata. Consulii priveau lupta in spatele unei bari protectoare. Nimeni nu intrevenea.

– Prostule…puteam distruge legiunea lor…puteam fi noi singurii!

– Nu fi nesabuit generale. Vom pierde teren in fata lor, caci ei sunt mai multi si au arme mai bune. Noi suntem niste bieti bastinasi, nu putem risca asta!

– Fie atunci…moatea ta va aduce ordine aici, voi avea grija sa intaurez un nou regim, o noua ordine si sa fac ce tu nu ai reusit…

Batalia a continuat, mai apriga si mai haotica. Cei doi aveau puteri aproape egale. Lodul si Generalul s-au batut pana cand toata incaperea in care erau s-a prabusit. Aflati in vazul tuturor, batalia putea fi zarita si de ultima creatura din Imperiu. Angra folosea o putere care era interzisa, ceva vechi, mai vechi decat insusi Intunericul din jur, ceva ce apartinea Anticilor, de mult plecati din lumea asta. Lordul stia ca acea putere nu era pentru oricine si ca folosirea ei putea avea efecte grave. Insa Angra, nesabuit, o folosea fara mila. Sleit de forte, de puterea antica a secundului sau, Le’Monte cazu intr-un final pe pietrele colturoare, in vazul tuturor. Totul deveni intunecat, norii se despicara in fasii de foc cand vocea lui Angra se auzi peste tot:

– Acum vei muri Lord Le’Monte iar istoria te va uita! Acesta este pretul pe care il vei plati!

– Tu…tu ai umblat in cristal…ai umblat si ai facut sa para ca cei ce zboara ne vor cotropi….ai facut asta pentru putere….

Rasul nebun al secundului razbatu intregul cuprins. Din mainile sale fasii de foc verde ieseau si se indreptau catre Lord. Acesta riposta cu sfere de apa. Impactul celor doua forte il zgudui de secund. Gluga acestuia ii cazu si fata lui se arata intregului popor. Un chip angelic…parca era unul din cei ce zboara. Isi arata dintii albi si marii forta vede. Cu cat arunca mai mult foc catre Lord cu atat fata lui devenea mai hidoasa. Dintii deveneau galbeni iar ochii lui negri precum taciunele. Parul lui lung si blond ii cazu, iar din frunte incepura sa apara coarne. Coarne rosii, de foc, ascutite, indreptate amenintator catre Lord. Mainile i se uscara, unghiile lui devenira gheare iar pielea se transforma in solzi verzi. Puterea antica il metamorfoza. Intr-un final Lordul nu mai rezista, puterea era prea mare. Cazu, cazu acolo, in fata tutoror si se transforma in cenusa. Acum generalul isi intoarse privirile catre marea multime si grai, insa nu mai era aceeasi voce. Acum era o voce din abisuri, inspaimantatoare, parca de sticla. Cand graia totul se cutremura:

– Din acest moment Lordul Le’Monte nu mai exista. Imperiul va avea un nou nume iar eu voi fi singur conducator. Eu voi fi Satan iar Imperiul va fi Iad. Vom fi singurii aici si vom conduce ostirile noastre peste tot, pana vom cuceri Intunericul. Anticii nu mai exista iar cei cu chip angelic vor fi nimiciti…

Insa nu fu asa. In lacomia lui pentru putere Lordul Satan pierdu batalia. Ce cu chip angelic erau o grupare straveche a anticilor si veneau in semn de pace, pentru a stabili ordinea in Univers. Nu erau cotropitori. Satan si ostirile sale fura alungate in adancuri, departe de acel loc, departe de ei si de planeta. Insa o poarta ramase deschisa. In adancurile apelor Terrei poarta dimensiunii era aproape gata. Nu functiona normal insa Satan se putea intoarce acolo. Instoria il uita pe Lordul Le’Monte iar maretul sau Imperiu se transforma in unul nou, numit Iad. Cei cu chip angelic ramasera in apropierea Terrei si trimisera la ordinul conducatorului lor, o creatura care sa perinde planeta si sa o populeze, omul. Insa ceva avea sa se intample. Ceva ce nici Satan si nici Cei cu chip angelic nu stiau. Aceasta creatura avea ceva, ceva maret in ea. Ceva care ii putea ajuta si pe Demoni si pe Ingeri. Ceva ce nici ei nu stiau. Din acel moment a inceput lupta, lupta pentru om. Angelicii si Demonii!

Zece…

Privea imensitatea aceea atat de evidenta din ochii lui, fara sa stie ce sa ii zica, cum sa se poata apropia mai mult de el, sa ii vorbeasca, sa ii alinte durerea si sa ii ridice toate semnele de intrebare. Baiatul in schimb se multumea doar sa o priveasca cu un dezgust profund, ca si cum ea ar fi fost ultima femeie de pe planeta. Nu ii mai soptea cuvintele acelea calde in miez de noapte, mana lui nu ii mai apuca talia ei perfecta iar privirea lui nu o mai mangaia cald cand faceau dragoste. Isi schimbase comportamentul fata de ea cu 180 de grade iar ea era o nelamurita. De ce? Din ce motiv? Ce a declansat raceala asta? Pana la urma parca doar acum cateva zile ii spusese ca ea este aleasa, ca ea ii va purta copilul si ca alaturi de ea va intemeia o mare famile. Ca vor trai linistiti intr-o casuta modesta la marginea oceanului. Pana la urma care era problema? Ea stia foarte bine ca cineva nu se putea raci asa de tine, din senin, fara un motiv aparent. Isi aducea aminte si acum cum incepuse totul…

Era o zi calda, ba chiar torida de vara. O zi in care te topeai pur si simplu din cauza temperaturii ridicate. Ea statea dreapta, imbracata in rochita aceea de un roz murdar, tinand in mana ei alba si uscata lumanarea aceea topita pe jumate din cauza caldurii. Astepta ca mireasa sa zica Da, sa isi sarute mirele si sa plece din biserica. Oriunde in alta parte. Si atunci, in acel moment s-a auzit un click. Un click. Asa a inceput totul. Un blit s-a lasat vazut iar ea si-a intors capul. L-a vazut pe el stand acolo, in spatele lor, cu fata la altar si indreptand aparatul de fotografiat catre ei. S-a uitat la el cu ochii ei mari si negrii, plini de dorinta iubirii, de patima amorului pe care nu il gustase inca pana atunci. Pe vremea aceea era doar o copilasa, avea doar 19 ani. Nici macar nu stia cum trebuie sa saruti sau sa mangaii pe cineva. El, in schimb, aparea precum craiul venit din povesti, carand cu el acel aparat de fotografiat care ii scotea, intr-un mod bizar, in evidenta trasaturile masculine. Pletele ii curgeau peste aparat cu fiecare poza facuta. Si click…click…click a patruns in inima fetei inocente, neinitiata in tainele amorului. El, un crai, iar ea o printesa inchisa in turnul de fildes. Inceputul a fost atat de frumos, atat de presarat in petale de trandafir albe. O scotea in oras, se plimba cu ea prin parc si ii soptea numai lucruri frumoase in ureche. O facea sa pluteasca pe nori, sa viseze la diferite ipostaze; sa isi imagineze cum ar fi fost daca el era o vedeta si ea era un fan inflacarat, daca ea era o vestita cantareata iar el era gardianul ei. Isi inchipuia marile iubiri cinematografice, prin propria ei prisma. Se vedea tinuta de el in brate pe vestitul Titanic, insa el nu murea, in schimb se urcau amandoi pe o barca si traiau fericiti pana la adanci batraneti. Era pueril, insa romantic. Nici macar la scoala nu se mai putea concentra. Visa cu ochii deschisi. Pentru ea singurul interes il reprezenta el. Nu conta daca era mai gras, sau daca era mai slab. Pentru ea el era acela. Insa nu era asa. El era perfect. Din cap si pana in picioare avea tot i-ar fi trebuit ei. Mai ales pletele sale, plete sale erau cel mai masculin aspect al sau. I se revarsau mereu peste fata si ii scoteau in evidenta pometii geometrici, putin ascutiti. De la primul detaliu la ultimul, totul era perfect. Cand el a rupt inocenta ei, cand a facut din printesa incatusata o femeie in toata regula s-a simtit cel mai bine. In dimineata urmatoare acelei zile a luat metroul acasa. S-a simtit precum nu s-a mai simtit in nici o alta zi. Zeita, femeie in toata regula. Cea mai frumoasa, cea mai implinita. Parca in metrou ea era singurul punct de interes, fiindca simtea cum lumea isi intoarce privirea catre ea. Pe strada isi lasa rochita galbena sa fluture nebun in bataia vantului, fara sa ii pese daca vreun muncitor o fluiera din cauza picioarelor dezvaluite. Alaturi de el se simtea cea mai frumoasa si cea mai implinita din lume. Nu exista altceva. Nici macar prietenele sale nu mai stiau de ea. De multe ori mergea la el acasa, se inchideau in garsoniera lui si stateau acolo cateva zile bune. Se uitau la filme, faceau dragoste, isi sopteau cuvinte dulci. Au trecut peste ei anii, la fel ca in melodie. Fata a terminat studiile. Acum era o mare avocata…el insa era tot un fotograf. Dar era la fel de frumos ca in prima zi. Ca in prima zi cand il vazuse la nunta verisoarei sale. Ca in acea binecuvantata zi de vara. S-au mutat impreuna, au inceput sa imparta totul. La fel ca in prima zi, fata il iubea. Poate mai mult decat atunci. Acum chiar nu mai exista altul. Acum era doar el. Nici vorba sa mai fie femeia altuia. Se mai certau, ca dee…asa este in dragoste. Te certi si te impaci in cateva minute. Insa cu fiecare cearta pe care o aveau, ea il iubea si mai mult. Atat de prefect, atat de feeric, pana cand…

Raceala era atat de evidenta in casa. Chiar daca afara erau cateva grade sub zero, centrala mergea la capacitate maxima. Insa nu era o raceala pe care o putea simti pielea. Era raceala aceea pe care numai inima o poate simti, raceala aceea care te face sa nu dormi noaptea, sa nu mai mananci, sa nu mai vezi. Isi tot punea intrebarea aceea…De ce? Care este motivul? Insa el nici macar nu o mai privea. Ochii lui nu erau secatuiti de lacrimi asa cum erau ochii ei. Ochii lui reflectau o flacara, o flacara pe are ea o stia prea bine. Era flacara amorului. Craiul avea o alta printesa. Nu mai era ea. Ea era avocata rece, avocata care are de batut alta poteca. Cararea lor ajunsese la o bifurcatie. Problema era ca nici unul din ei nu putea merge cu celalalt. Era un drum pe care trebuiau sa il faca separat. Fara a se mai tine de mana. Fara a mai visa nestematele verzi ale marii. Fara a mai fi un centru de univers unul pentru celalalt. Era o lupta pierduta si ea stia prea bine asta. Nu avea cum sa ii rapeasca flacara din ochi, fiindca stia prea bine ca nici ei nu avea cum sa ii rapeasca flacara un alt baiat. Asa era si la el. Poate intelesese, intr-un mode ciudat, care era menirea lui. Poate din cand in cand o printesa, cum a fost si ea, trebuie sa devina o regina, iar el este craiul care trebuie sa faca asta. Nu ii tinea pica, desi o durea prea tare raceala asta. Desi de multe ori ii venea sa plece departe, il iubea prea mult. Era deja amortita, prea obosita sa vorbeasca si prea racita sa mai iubeasca sau sa mai simta ceva. Era doar o femeie care fusese inselata in dragoste. Intelesese ca nu era prima si nici ultima. Asa trebuia sa fie. Nu?

Cararile lor pana la urma s-au bifurcat dupa zece ani, zece ani minunati, petrecuti impreuna, zece ani plini de soapte, de planuri, de saruturi si de alinari. Zece ani cum nu vor mai fi si cum nu au mai fost…zece ani…

Un nou inceput

Am calcat poteca prafuita fara teama, fara resentimente, fara ura si fara dorinta de a mai privi inapoi. Am vrut sa fiu eu cel intelept si sa cedez. Nu mai conteaza trecutul, caci traim pana la urma in prezent si nu in trecut sau in ce va fi de acum incolo. Pentru fiecare din noi poteca poate fi diferita. Pate fi mai prafuita, mai plina de pietris sau de nisip. Nu exista cale de intoarcere acum, exista numai un singur drum.
Desi am calcat poteca lutoasa, desi am pasit in padurea aceea imensa nu m-am gandit nici macar o clipa la ce ar putea ascunde ea. Pana la urma depinde de tine cum faci poza sa para; daca fotografiezi acelas loc de zece ori, de zece ori il poti intruchipa diferit. Poate fi paradisul de mult uitat de lume, poate fi padurea plina de orori sau pur si simplu poate fi un petic de pamant care nu are absolut nici o valoare. Panza de paianjen in care, fara sa imi dau seama, m-am prins a reusit sa ma faca mai puternic decat credeam ca sunt. Pana la urma lectii avem cu totii de invatat in viata si indiferent de context o greseala se plateste. Poate, poate ca asa este pentru omul acesta, dat de Dumnezeu din veci straveci sa fie. O poteca imensa in fata careia suntem complet despuiati, fara a avea puterea zeilor, fara a sti ce ne asteapta la capatul ei.
O casa noua, un inceput nou. De data asta fara regrete, fara paduri magice si fara altele. Doar eu, soaptele mele si aceasta Evadare in ceva…ceva care a fost si va fi.
Desi imi pare rau de “copilul” precedet am hotarat ca asa este mai bine, pentru noi toti. Si pentru mine si pentru altii. Pacat, deoarece o parte din posturi au fost foarte frumoase si prin urmare le voi posta aici. Nu toate. Doar cele care au atins apogeul creatiei mele.