Inele gigantice

In interiorul unui parc national din Africa de Sud s-au descoperit niste inele uriase asa de mari ca seamana cu niste munti si niste dealuri, vai. In realitatea vorbim despre niste ramasite ale unui vulcan antic care a erupt de mai multe ori. Un satelit NASA a facut lumina in privinta nasterii vulcanului si a „mortii” sale cu cateva miliarde de ani in urma.

La inceput era doar un punct prin care iesea niste lava, dupa care au urmat explozii uriase cu o forta si un volum imens. Nu toata magma a fost aruncata din vulcan, o parte s-a intarit in interior, aparand niste forme circulare care au ajuns in timp sa arate ca in ziua de astazi. Inelele se numesc inele de dren si sunt foarte rare, doar cateva sunt in toata lumea.

Procesul aparitiei lor s-a tot repetat pe toata durata vietii vulcanului, fiecare eruptie a mai format un cerc in interiorul pamantului, insa la un moment dat vulcanul a incetat sa mai aiba activitate. Din cauza eroziunii continue cercurile au aparut si la suprafata. Cel mai inalt punct al lor este Varful Matlhorwe, de 1560 metri inaltime.

Dwile flonking

Se mai practica si astazi in zone din Anglia. Jocul isi are originea in Evul Mediu, insa unii spun ca e o inventie mai noua, din anii 1960 si o mandrie pentru orasul in care se juca.

Jocul era popular in puburi, dar a fost interzis in mai multe zone din cauza ca era foarte periculos.

El presupunea multa bautura, doua echipe si presupunea un dans in jurul celor care incercau sa evite o bucata de material imbibata in bere.

Daca cel care incearca sa loveasca rateaza e numit swodger. In vreme ce echipa adversara formeaza o linie dreapta acela care este numit swodger trebuie sa bea multa bere pana cand dwile-ul trece de la un jucator la altul de-a lungul liniei.

Nu se stie cine castiga pana la urma pentru ca toata lumea e prea beata ca sa isi mai dea seama de ceva.

Rocile vulcanice deosebite din Italia

In 2012 oamenii de stiinta s-au gandit sa reevalueze o super-eruptie vulcanica ce avusese loc in Italia. Vulcanul Campi Flegrei a inceput sa aiba pusee acum 39.000 de ani, avand cea mai mare explozie vulcanica din ultimii 200.000 de ani. ca sa inteleaga mai bine ce s-a intamplat cercetatorii s-au concentrat in special pe asa numitul Campanian Ignimbrite.

In urma exploziilor repetate ale vulcanului au ramas terenuri intregi pline de cenusa. Dupa ce au analizat mai multe mostre si au facut multe masuratori oamenii de stiinta au putut reface evenimentul catastrofal, de proportii epice. Peste 250-300 kilometri cubici de cenusa au fost aruncati si raspanditi pe o arie de peste 3 milioane de kilometri patrati.

Practic s-au depasit de trei ori estimarile din trecut in privinta cantitatilor de cenusa aruncate de vulcan. La acestea se adauga si peste 450 de milioane de kilograme de dioxid de sulf, aruncate si ele in aer, s-a format un nor toxic, multi oameni care ar fi trait pe atunci ar fi murit imediat. Peste toate cenusa continea si fluor, care a ajuns in plante, din plante a ajuns in animale care au suferit si ele. Intoxicarea cu fluor duce la cedarea organelor interne, la probleme cu dintii si cu ochii.

Aruncarea vulpilor

In secolele 17-18, cand aristocratia nu prea se ocupa cu vanatul de vulpi, gasisera alta varianta sa se distreze aruncandu-le in aer.

Se juca doar la evenimente importante, era doar pentru clasa de sus, presupunea multa pregatire, o zona destul de larga si sute de animale. Jocul era pentru perechi. Fiecare membru al echipelor urmarea vulpea care se prindea intr-o capcana, imediat o lua si o arunca in aer.

Cine arunca vulpea mai sus castiga. Recordul a fost 7.5 metri inaltime. Cand nu erau vulpi erau alte animalute.

Un eveniment de acest fel a avut loc in Dresda, unde 700 de vulpi au fost folosite alaturi de 500 de iepuri, 34 de mistreti si chiar 21 de pisici salbatice, trei lupi.

Jocul era foarte periculos pentru ca animalele speriate puteau ataca jucatorii.

Cunostintele medicale de specialitate sunt necesare

Cei care au interactionat cu bolnavii de MSBP au vazut ca acestia tind sa aiba cunostinte foarte multe despre campul medical, ba chiar sa se creada mai buni decat doctorii.

Toate informatiile avute vin de la o angajare in domeniul medical, de la experienta cu alti pacienti sau de la vizionare de filme cu medici si dialoguri medicale. Cunostintele sunt folosite in doua scopuri.

Mama stie foarte bine ce are copilul si duce mai departe preocuparea pentru ingrijirea copilului. Avand aceste informatii mama poate creioana o simptomatologie care nu exista, sa isi tina copilul mereu bolnav si sa evocee mai multa simpatie.

In 85% dintre cazurile dintr-un studiu, unul sau ambii parinti care aveau un copil abuzat aveau ceva antrenament in domeniul medical sau de ingrijire a copilului.