Informatii fascinante despre numarul Pi

Navigatia. Pi joaca un rol foarte important in navigatie, mai ales cand e vorba de pozitionarea globala la scare mare. De vreme ce oamenii sunt mult mai mici in comparatie cu Terra, tindem sa credem ca o calatorie este lineara. Cu toate astea, cand avioanele zboara, cursul avionului descrie un arc de cerc. Cursul de zbor trebuie sa fie calculat pentru ca fiecare cursa sa ajunga la final cu bine, combustibilul sa fie deajuns. Cand are loc localizarea pe Pamant cu ajutorul unui GPS, pi are un rol foarte important in toate calculele. Specialistii de la NASA au dezvaluit ca multe dintre calculele facute de NASA implica folosirea a 15 sau 16 numere, mai ales cand sunt necesare calcule foarte precise pentru programele care controleaza si stabilizeaza navetele spatiale in timpul misiunilor.

Simptomele infarctului pot fi ameliorate cu plasturii printati 3D

Infarctul este o afectiune pe care nu prea avem cum sa o prevenim odata ce s-a declansat procesul ce o produce. Din cauza infarctului mor anual sute de oameni, inima pacientilor care au suferit un episod cardiac sever este distrusa aproape in totalitate, nu mai functioneaza corect sau deloc. Tesutul cardiac are de suferit dupa un infarct sau mai multe, de obicei se poate interveni chirurgical sau cu pastile, sansele de recuperare fiind in general rezervate. Pe viitor insa toti pacientii care au facut un infarct si au nevoie de refacerea rapida a acestor testuri vor putea sa beneficieze de pe urma plasturilor printati 3D care se vor integra la nivelul muschiului cardiac.

Pe plasturii printati 3D au fost puse celule stem. Proteinele din tesutul cardiac sunt scanate si apoi printate cu ajutorul imprimantele 3D cu laser. Structura tesuturilor a fost deja copiata cu fidelitate crescuta, in detalii de pana la un micron, pulsatiile fiind sincron cu inima. Toate testele deja facute au fost posibile doar pe soareci de laborator, dar pe viitor se va trece si la inimi mai mari, precum cele umane. Dupa o luna de tratamente cu plasturii printati 3D inima rozatoarelor si-a imbunatatit capacitatea functionala. Cand si-a facut efectul dorit pansamentul a fost absorbit la nivelul inimii, nu a fost nevoie de interventii chirurgicale suplimentare. Plasturii printati sunt doar primul pas catre un tratament mult mai aplicat la nivel cardiac, fara prea multe proceduri chirurgicale si riscuri asumate. Prin folosirea plasturilor pacientul poate sa aiba un tratament mult mai usor de suportat, inlocuirea lor la final nu este necesara pentru ca, asa cum am vazut, se absorb la nivelul tesuturilor cardiace.

Imprimantele 3D sunt deja folosite de ceva ani in medicina, se poate printa aproape orice, inclusiv organe care functioneaza si diverse tipuri de proteze. Materialele utilizate si succesul interventiilor cu rezultatele printarilor 3D i-au incurajat pe cei care se ocupa de dezvoltarea lor sa le perfectioneze si sa le aduca pana intr-un stadiu in care ar putea asigura chiar si clonarea unor anumite parti active ale corpului uman sau chiar a intregului organism, printat in totalitate 3D cu o acuratete impresionanta. Alte aplicatii ale imprimantelor 3D in medicina urmeaza sa fie descoperite, cu fiecare pas facut medicina moderna avanseaza catre un teren destul de instabil. Fiecare test trebuie sa fie insotit de masuri de precautie si de rezultate foarte bine gandite si analizate pana sa se puna in aplicatie orice fel de interventie pe baza produselor acestor imprimari.

Naia

Naia este numele unei tinere mame care si-a pierdut viata in Peninsula Yucatan. Cu pelvisul rupt si suferind un soc provocat de inaltimi, fata a fost descoperita de scafandri in pesterile de acum 13.000 de ani. Studiile facute asupra scheletului au scos la iveala multe detalii interesante despre viata sa si despre originile americanilor nativi. Un grup de emigranti asiatici erau stramosii americanilor naativi si ai primilor americani care au creat asezari. Naia era o fata de 15 sau 17 ani care a trecut prin multe greutati. Mainile nu erau bine dezvoltate, era foarte greu sa desfasoare treburi normale, sa care, sa ridice lucruri. Muschii de la picioare erau foarte bine dezvoltati insa, ceea ce indica faptul ca Naia parcurgea distante mari. Dintii erau cariati, nu crescuse cat trebuia, figura sa era foarte ascutita tocmai pentru ca nu se hranea indeajuns. Fata avea si osteoporoza, era insarcinata inca de la o varsta asa de frageda. Inainte sa moara fata a si nascut, de unde si modificarile din zona pelvisului.