Aruncarea vulpilor


In secolele 17-18, cand aristocratia nu prea se ocupa cu vanatul de vulpi, gasisera alta varianta sa se distreze aruncandu-le in aer.

Se juca doar la evenimente importante, era doar pentru clasa de sus, presupunea multa pregatire, o zona destul de larga si sute de animale. Jocul era pentru perechi. Fiecare membru al echipelor urmarea vulpea care se prindea intr-o capcana, imediat o lua si o arunca in aer.

Cine arunca vulpea mai sus castiga. Recordul a fost 7.5 metri inaltime. Cand nu erau vulpi erau alte animalute.

Un eveniment de acest fel a avut loc in Dresda, unde 700 de vulpi au fost folosite alaturi de 500 de iepuri, 34 de mistreti si chiar 21 de pisici salbatice, trei lupi.

Jocul era foarte periculos pentru ca animalele speriate puteau ataca jucatorii.

Cunostintele medicale de specialitate sunt necesare


Cei care au interactionat cu bolnavii de MSBP au vazut ca acestia tind sa aiba cunostinte foarte multe despre campul medical, ba chiar sa se creada mai buni decat doctorii.

Toate informatiile avute vin de la o angajare in domeniul medical, de la experienta cu alti pacienti sau de la vizionare de filme cu medici si dialoguri medicale. Cunostintele sunt folosite in doua scopuri.

Mama stie foarte bine ce are copilul si duce mai departe preocuparea pentru ingrijirea copilului. Avand aceste informatii mama poate creioana o simptomatologie care nu exista, sa isi tina copilul mereu bolnav si sa evocee mai multa simpatie.

In 85% dintre cazurile dintr-un studiu, unul sau ambii parinti care aveau un copil abuzat aveau ceva antrenament in domeniul medical sau de ingrijire a copilului.

Taj Mahal-ul negru


Toata lumea stie de Taj Mahal-ul din India, insa prea putini stiu cate ceva despre originea sa. La inceput a fost un mausoleum ridicat de imparatul indian Shah Jahan prin anii 1600, in amintirea sotiei sale, care era inmormantata acolo.

Monumentul era facut din marmura alba, era simetric si a fost construit cu ajutorul unei inginerii deosebite. Astazi Taj Mahal ramane una dintre cele mai vizitate structuri de acest tip din lume si primeste anual mii de turisti.

Legenda spune ca imparatul isi propusese insa un plan mai ambitios pentru aceasta cladire. Pentru ca ii placea mult simetria acestei constructii a dorit sa faca o alta si mai mare peste drum de raul din apropiere unde sa fie ingropat.

Structura urma sa fie facuta din marmura neagra, exista si un pod peste rau in planurile de constructie, care conecta cele doua cladiri uriase. Ruinele de dincolo de rau care se pot vedea si astazi sunt dovada ca s-a inceput constructia, dar nu s-a mai terminat.

Dupa ce unul dintre fiii imparatului a preluat constructia a renuntat la ea. Desi avea mult timp pentru a construi intreaga cladire cat era in viata nu s-a deranjat sa o faca.